Boostia liiketoimintaan digitaalisista valmistustekniikoista

 

Digitaalinen valmistus – englantilaisittain ”digital fabrication” – mahdollistaa ja tulee mahdollistamaan pienyrittäjille tuotanto- ja suunnittelumahdollisuudet, joista pienyritykset pystyivät ennen vain unelmoimaan. Käsittelen tässä blogissa ensin tarkemmin digitaalista valmistusta, sen kokemaa murrosta ja lopuksi sen luomia mahdollisuuksia pienyrittäjien nykyajan ja tulevaisuuden yritystoimintaan.

Niille joille termi ei ole tuttu, digitaalinen valmistus pitää sisällään valmistusprosessit, joissa digitaalisia teknologioita, kuten mallinnus-, ohjelmointi- ja simulointiohjelmistoja hyödynnetään osana fyysisiä valmistusprosesseja. Digitaalinen valmistus viittaa teknologioihin kuten laserleikkaamiseen, 3D-printtaukseen ja laiteläheiseen ohjelmointiin.

Viime vuosien aikana digitaalinen valmistus on kehittynyt eksponentiaalisesti eteenpäin uusien innovaatioiden ja kasvaneen käyttäjäkunnan myötä. Ympäri maailmaa on syntynyt useita yrittäjille, harrastajille ja opiskelijoille suunnattuja digitaalisen valmistuksen työtiloja ja yksittäisten laitteiden kuten 3D-printtereiden hinnat ovat laskeneet merkittävästi: nykyisin yksityiskäyttäjä voi tilata yksinkertaisen 3D-printterin Kiinasta 200 eurolla kun vielä viitisen vuotta sitten 3D printterit maksoivat keskimäärin 42 000 euroa.

Digitaalisen valmistuksen mahdollisuudet yrittäjälle

Digitaaliset valmistumismenetelmät mahdollistavat yrittäjälle:

  • Halvan ja nopean keinon luoda tuoteprototyyppejä: 3D ja 2D tuoteprototyyppien luomiseen on olemassa monia eri tekniikoita. Tuoteprototyyppien avulla, esimerkiksi korusuunnittelijat ja muotoilijat voivat kokeilla suunnitelmiensa toimivuuden. Alla esimerkki 3D-mallinnetusta korusta ja siitä valmistetusta halvasta muovisesta tuoteprototyypistä:

  • Monimutkaisten rakenteiden luonnin ja materiaalien yhdistelyn: Digitaalisen valmistuksen teknologiat mahdollistavat yrittäjälle materiaalien muokkauksen ja hyödyntämisen tavoilla jotka eivät olisi muuten mahdollisia tai olisivat muuten hankalia toteuttaa perinteisten tekniikoiden avulla. Alla esimerkkinä puulevyyn laserleikattu taipuisa ”living hinge”-rakenne ja jyrsimellä muokattu kuparilevy:

  • Tuoteportfolion laajentamisen ja yrittäjyysvalmiudet: Digitaaliset valmistusmenetelmät mukautuvat helposti erilaisiin tarpeisiin minkä seurauksena yrittäjä voi nopeasti ja tehokkaasti laajentaa tuoteportfoliotaan asiakkaan tarpeen mukaisesti. Yhteiskäyttöön suunnitellut digitaaliset työpajatilat mahdollistavat yrittäjälle tuotannon aloittamisen, markkinoinnin ja skaalaamisen kustannustehokkaasti. Alla esimerkkinä ja Geoffrey Desboroughin digitaalisessa työpajatilassa suunnittelema kameranvakain

Digitaalisen valmistuksen ajankohtaisuus nyt ja tulevaisuudessa

Digitaaliset teknologiat tulevat yleistymään osaksi jokapäiväistä arkeamme tulevien vuosien aikana. Tulevaisuudessa ne voivat olla keskeisessä osassa ruuanlaittoon käytettävissä laitteissa, joiden avulla ruokaa voidaan esimerkiksi 3D-tulostaa käyttäjän toiveiden mukaisesti. Esimerkiksi Amazon verkkokauppajätti on jo jonkun aikaa ennustanut myyvänsä tulevaisuudessa koodia nettisivuillaan, jonka avulla asiakkaat voivat 3D-tulostaa varaosia ostamiinsa tuotteisiin. Sovelluskohteita on kaikkialla.

Pienyrittäjälle tämä kehitys on valtava mahdollisuus, mutta myös suuri haaste; yrittäjän tulee omaksua aktiivisesti uusia teknologioita ja toimintatapoja hyödyntääkseen digitaalisen suunnittelun luomia mahdollisuuksia. Onneksemme, monista digitaalisista teknologioista on olemassa jo nyt hyvin käyttäjäystävällisiä versioita joiden avulla kokemattomimmatkin käyttäjät voivat oppia ja omaksua digitaalisen suunnittelun taitoja.

Vaikka monia mainitsemiani digitaalisia teknologioita sovelletaan yritysmaailman ulkopuolella edelleen lähinnä harrastepiireissä, löytyy Suomesta jo nyt useita työtiloja joissa digitaalisia teknologioita voi kokeilla ja hyödyntää osana omaa yritystoimintaa. Pohjois-Pohjanmaalla näistä hyvänä esimerkkinä toimii yliopistoni Fablab Oulu -työpaja (http://www.oulu.fi/fablab/), johon voi tulla ihmettelemään, kokeilemaan ja valmistamaan esimerkiksi 3D tulostimilla, laserleikkureilla ja jyrsimillä osaavan henkilökunnan opastuksella. Tutustu ja ylläty!


Peetu Virkkala
tuotantotalouden opiskelija, TkK
Kirjoittaja toimii tutkimusharjoittelijana MicroENTRE-yrittäjyyskeskuksessa. Suoritti kuluvan vuoden aikana kansainvälisen digitaalisen valmistuksen Fabacademy-verkkokurssin.


Digitaalisessa työpajassa valmistettu taloprototyyppi        (©Adrià Goula. Courtesy of IAAC - Institute for Advanced Architecture of Catalonia)

Lähteet:

The Evolution of 3D Printing: Past, Present and Future


http://fabacademy.org/archives/2015/as/students/desborough.geoffrey/finalproject.html

 

 

 

 

 

 

 

kommentointi suljettu.