PEHMEÄÄ VALOA JA TASAPAINOISIA VARJOJA

Oletko koskaan miettinyt, mitä haluat yrityksesi mainoskuvilla sanoa? Kärsämäellä, Nivalassa ja Raahessa paneuduttiin Luovat ratkaisut -hankkeen valokuvauskoulutuksessa viikolla 37 valokuvausyrittäjä Janica Karastin johdolla yritystoimintaa tukevan valokuvauksen saloihin.

Työpaja alkoi teoreettisella osuudella, jossa käsiteltiin mm. sitä, minkälaisia mielikuvia valokuvilla voi luoda ja miten oman sanoman voi tuoda ilmi kuvakerronnan avulla. Valokuvat ovat valon ja varjon leikkiä. Aloittelijan on hyvä aloittaa kuvaamisen opetteleminen pehmeässä valossa. Kovaa, esimerkiksi suoraa auringonvaloa voikin pehmentää harsoa tai leivinpaperia käyttäen. Valon lisäksi kuvassa on tärkeää sommittelu, jossa kannattaa huomioida vaikkapa se, ettei kuvattavan henkilön päästä kasva kuvassa taustalla olevan puun oksia tai esimerkiksi liikennemerkkiä.   

Työpajoissa toteutettiin sekä henkilö- että tuotekuvaus, joista Janica antoi lopuksi asiantuntevaa palautetta. Tiivis rajaus, kirkkaiden kohtien huomiointi, rekvisiitan käyttö ja silmien pilke nousivat usein esiin kuvien lopullista muotoa ja tärkeimpiä kohtia pohdittaessa.

Koska koulutuksen pääosassa oli tekeminen, siirrytään pidemmittä puheitta itse kuvien pariin. Seuraavassa näytteitä Nivalan työpajassa toteutetuista otoksista:

Markus Rytinki

Tutkijatohtori

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE

Comments are closed.