Mahdollisuuksia maan alla

Tätä tekstiä kirjoittaessani olen paluumatkalla Wroclawista Puolasta. Münchenin kentällä Saksassa mietin alkuviikon palavereita ja tapaamisia. Pohdin, mitä maanalaisten tilojen kansainvälinen kehittäminen voisi tarkoittaa mikroyritysten näkökulmasta. Samaan pohdintaan kutsun sinut mukaan.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on päävastuullinen toteuttaja 14 eri organisaation Baltic Sea Underground Innovation Network (BSUIN) -hankkeessa (www.bsuin.eu). Itämeren ympäristön maista olevien partnereiden yhteisenä tavoitteena on saada alueella sijaitsevat maanalaiset laboratoriot yritysten, tutkijoiden ja innovaattoreiden paremmin saavutettaviksi. Tätä varten kehitämme informaation saamista ko. tiloista, niiden tarjoamia palveluja sekä käyttäjien turvallisuutta.

Kehittämisalustoina on kuusi hyvin erilaista maanalaista tilaa. Suomesta mukana on Pyhäjärven Callio. Pyhäsalmen kaivostoiminnan päättyessä alueelle on rakentumassa ainutlaatuinen toimintaympäristö, jossa on monenlaisia menestymisen mahdollisuuksia. Kasvintuotanto ja sirkkojen kasvatus ovat pari esimerkkiä hyvin teknisen ympäristön monipuolisista mahdollisuuksista. Tutkimusta kaivoksessa on tehty jo pitkään.

BSUIN-hankkeessa mukana olevien muiden maanalaisten tilojen käyttökokemukset ovat mm. turismissa, koulutuksessa, tutkimuksessa. Tarkemmin Ruotsissa, Saksassa, Puolassa ja Venäjällä olevista maanalaisista laboratorioista kerrotaan verkoston nettisivuilla.

Tieteellisen tutkimuksen ohella maanalaiset laboratoriot tarjoavat ainutlaatuisen ympäristön maan alle soveltuvalle liiketoiminnalle, esimerkiksi energiaratkaisuja, elintarviketuotantoa, kulttuuri-, matkailu- ja elämyspalveluja.

Yhteistyökumppanimme Oulun Ammattikorkeakoulu järjestää työpajan 22.11.2018 Oulussa. Jos sinua kiinnostaa kuulla enemmän maanalaisuuden hyödyistä ja mahdollisuuksista ja pohtia oman toimintasi uusia ulottuvuuksia tai ideoida uutta liiketoimintaa, kannattaa osallistua tilaisuuteen.

Yhtenä uutena ulottuvuutena on maanalaisten tilojen mahdollisuudet avaruustutkimukselle ja avaruuteen liittyvälle liiketoiminnalle. Noista teemoista lisää myöhemmin.

Eija-Riitta Niinikoski, kehityspäällikkö

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

 

kommentointi suljettu.