Maailma auttaa, kun itsellä menee heikosti

Omia toiveita kannattaa varoa sanomasta ääneen, sillä ne voivat toteutua.

Kuulostaa uskomattomalta, mutta pitää usein paikkansa. Vaikka ihan ohimennen höpöttelisi omista tavoitteistaan, niistä ääneen puhuminen yleensä edistää niiden toteutumista. Puhuminen muokkaa huomaamatta kuulijoiden ajatusmaailmaa omien tavoitteiden mukaiseksi. Huomaamatta ystävät ja kaverisi alkavat auttaa sinua tavoitteidesi toteuttamisessa.

Yrittäjät ovat selviytyjiä. Ei kukaan ryhdy yrittäjäksi siksi, että se olisi helppo tie. Ja jos joku niin tekeekin, kuvitelmat kyllä karisevat nopeasti. Yrittäjien luonteenlaatuun kuuluu se, että vastaan tulevat ongelmat ratkaistaan tavalla tai toisella.

Yhden asian olen kuitenkin huomannut. Yrittäjät harvoin ovat kovin avoimia ongelmiensa kanssa. Ongelmat kuuluu ratkaista itse, turha niillä on muiden päätä vaivata. Tähän on tietenkin monta - perusteltuakin - syytä. Kannustan kuitenkin miettimään, voisiko joskus toimia avoimemmin.

Sanon tämän siksi, että tiedän myös monta tarinaa, jossa maailma on tullut apuun, kun ongelman on vain uskaltanut tuoda esiin.

Tämä tositarina valaisee esimerkkiäni:

Eräs teollisuusyritys oli menettänyt suurehkon kaupan, jonka valmisteluun oli käytetty paljon aikaa ja resursseja. Ihan normaali ja liiketoimintaan kuuluvan riskin toteutuminen. Vaihtoehtoina oli ylpeyden säilyttäminen ja näyttäminen, että ei tämä meihin oikeastaan edes vaikuta. Tai sitten ylpeyden nieleminen ja tunnustaminen, että nyt tuli ongelmia. Yrittäjä valitsi jälkimmäisen; Kertoi avoimesti, että meillä on nyt aika vaikeaa, koska menetimme isot kaupat.

Tuomitsiko maailma? Ei, vaan riensi apuun. Asiakas, jonka suuren kaupan yrittäjä oli menettänyt, alkoi miettiä, mitä kaikkia pienempiä hankkeita he voisivat jouduttaa helpottaakseen yrittäjää.

Tätä ei tietenkään olisi tapahtunut, jos yrittäjällä ei olisi ollut rohkeutta kertoa hädästään ääneen.

Iiro Lyytinen
Kehitysyhtiö SavoGrow Oy
elinkeinoasiamies, Rautalampi

kommentointi suljettu.