Liikkeessä on pysyttävä – Korjaa ajolasien asentoa ja paina kaasua!

Ylivieskan alue tunnetaan kaupan keskittymänä ja kaupungin sloganina on ollutkin ”kokoaan isompi kauppakaupunki”. Ylivieskan alueella on vahva auto- ja konekauppa, vähittäiskauppa sekä hyvin myös erikoisliikkeitä. Näiden ympärillä myös erilaiset palveluliikkeet ja ravintolat toimivat menestyksekkäästi. Reipas vuosi sitten lähdimme muutaman kaupan alan yksinyrittäjän kanssa ideoimaan Ylivieskaan tapahtumaa, joka kokoaisi yhteen kaupan alalla työskenteleviä alueeltamme. Pienen yrityksen arjen pyörittäminen ei useinkaan mahdollista osallistumista alan kehittämisseminaareihin pääkaupunkiseudulla, varsinkaan kaupan alan yrittäjien kohdalla. Huomasimme siinä ideoidessamme, että kauppakaupungin yrittäjille tarvitaan ehdottomasti yhteinen kaupan alan huipputapahtuma. Sellainen tapahtuma, joka antaa yrittäjille virtaa, ajankohtaista tietoa sekä mahdollisuuden keskustella – ja tietenkin ilman seminaaripönötystä!

Monet kaupan alan mikroyrittäjät ovat vahvasti verkostoituneet, mutta usein vain omalla sektorillaan. Halusimme saada rautakaupan, konekaupan ja käsityöliikkeen yrittäjät kohtamaan ja ymmärtämään toisiaan. Ideamme seminaarista lähti villisti vyörymään ja saimme suunnitteluun mukaan monia paikallisia kaupan alan yrittäjiä ja kehittäjiä. Päätimme, että kokeillaan ja panostetaan tosissaan ohjelmaan, visuaaliseen ilmeeseen ja tarjoiluihin keskustelumahdollisuutta unohtamatta. Etenimme kolmen teeman alla: auto- ja konekauppa, verkkokauppa ja kivijalkakauppa. Näin syntyi Liikkeessä! kaupan alan huippuseminaari, joka toteutettiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2018 ja toistamiseen 25.1.2019.

Millainen on liikkeessä pysyvä yrittäjä?

Liikkeessä! kaupan alan huippuseminaarin yhteydessä annetaan paikalliselle yrittäjälle Liikkeessä! palkinto. Palkinnon saajaa voivat kaikki halukkaat ehdottaa. Taustajoukoissa olemme määritelleet palkinnon saajan kriteerit seuraavasti: ”Etsimämme kauppias pysyy jatkuvasti liikkeessä, ennakoi alansa tulevia haasteita ja löytää niihin luovia ratkaisuja. Hän ei hätkähdä pienestä, ei pelästy uhkakuvista, vaan näkee edessään haasteita ja ottaa ne vastaan keinoina kehittää omaa toimintaansa. Vaikeuksia kohdatessaan hän ei jää himmailemaan, vaan korjaa ajolasiensa asentoa ja painaa kaasua.”

Tämä kuvaus on totta myös alalla kuin alalla ja varsinkin mikroyrittäjien kohdalla. Liikkeessä pysyminen on ennen muuta yrittäjän asenteesta ja tahtotilasta kiinni. Kaupan alalla murros on erityisen tuntuva ja alan mikroyrittäjien on toden teolla etsittävä kannattavuuden ja menestymisen reseptejä. Verkkokauppa tulee kovaa kyytiä ja on jo monelle kivijalkaliikkeelle elinehto osana liiketoimintaa. Kaupan murroksesta huolimatta ja juuri sen vuoksi liikkeessä on pysyttävä ja etsittävä sopiva etukeno, joka tarjoaa asiakkaille elämyksiä ja mahdollisuuden henkilökohtaiseen palveluun. Mutta miten elämys tehdään?

Ajankohtaisten asioiden ja alan trendien seuraaminen mahdollistaa uudistumisen ja inspiroitumisen kehittämiseen. Liikkeessä! seminaari tarjoaa tämän mahdollisuuden täällä maaseutukaupungissa, kun kaupan alan teemojen puheenvuorot tuodaan liki. Tervetuloa osallistumaan!

Liikkeessä! kaupan alan huippuseminaarin FB-sivu: https://www.facebook.com/liikkeessa/

Pysytään liikkeessä!

Mari Autio
YTEK Yrityspalvelut

 

Artikkelikuva Ari-Pekka Hihnala

 

kommentointi suljettu.