Akkujen latausaika

 

 

Kesäloman kynnyksellä, mielessä pyörii monta asiaa, jotka tulisi tehdä ennen kuin aamukamman piikit näyttävät nollaa. Pöytä on täynnä post-it lappuja, jotka eri väreillään vaativat huomiotaan ja to-do-lista on hämmentävän pitkä. Näin palkkatyöläisenä lomakuvioiden järjestäminen on vielä kohtalaisen helppoa. Yrittäjän arjessa ei välttämättä niinkään.

 

Äitini oli yksinyrittäjä 45 vuotta ja en muista yhtään kesää, että hän olisi voinut pitää useampaa viikkoa kesälomaa. Usein kesäloma muodostui muutamasta pidennetystä viikonlopusta. Kyseessä ei niinkään ollut ajanhallinnallinen ongelma, vaan puhtaasti taloudellinen. Kun yksinyrittäjä lomailee, usein se tarkoittaa sitä, että myös yritys lomailee. Näin etenkin, jos puhutaan ns. kivijalkamyymälästä tai palveluja tuottavasta yrityksestä, jossa asiakasvirta kulkee ainoastaan ulko-oven kautta. Jos ovi on kiinni, virta ei kulje.

 

Nykyään puhutaan paljon työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Tämähän ei sinällään ole mikään uusi juttu. Jotta pystymme palautumaan työpäivän jälkeen, tulisi vapaa-ajan olla myös riittävän laadukasta. Sopivasti liikuntaa ja lepoa sekä lähimmäisten ja ystävien kanssa vietettyä aikaa. Joskus tämä toki on helpommin sanottu kuin tehty, mutta yrittää kannattaa kuitenkin. Kukaan meistä ei jaksa tehdä töitä 24/7. Kovalevymme tarvitsee säännöllistä lepoa, jotta se jaksaa työstää eteen tulevia haasteita.

 

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Näinhän sitä usein sanotaan, ja aika usein se pitää myös paikkansa. Kesäaika on kuitenkin siitä ainutlaatuista täällä Pohjolassa, että valoa on aivan eri tavalla kuin pitkinä talvikuukausina. Kesällä Suomi herää henkiin myös erilaisten tapahtumien kautta, joita löytyy varsin kattavasti ympäri Suomineitoa. Jokaiselle varmasti löytyy jotain.

 

Otetaan siis kaikki hetki aikaa itsellemme, läheisillemme, perheellemme tai vaikka koiralle ja pysähdytään hetkeksi nauttimaan kesän tarjoamista mahdollisuuksista. Kaivetaan kaapista se piknik-kori tai onkivapa, hyvä kirja tai riippumatto ja nautitaan kauniista kesäpäivistä. Erään sananlaskun mukaan: ”Tärkeintä ei ole se kuinka paljon elämässä on päiviä, vaan se kuinka paljon päivissä on elämää”. Joten oli lomasi pitkä tai lyhyt, vietä se juuri niiden asioiden parissa, jotka auttavat sinua jaksamaan!

 

 

Katja Niiranen

Yritysasiantuntija

Navitas Yrityspalvelut, Varkaus

 

kommentointi suljettu.