Aapiskukko ahertaa: Mikroyrittäjyyttä voi nyt opiskella!

 

MicroENTREssä on eletty toiminnan kannalta historiallisia ja jännittäviä hetkiä. Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden koulutus on alkanut Oulun yliopistossa keväällä 2020 ja sen toteuttaa - kukapas muukaan kuin MicroENTREn osaavat tutkijat. Apuna ovat olleet myös  kaikki ne mikroyrittäjät, jotka ovat tarinoineen osallistuneet satoihin ydinryhmätapaamisiin ja hanketyöpajoihin sekä yrityspalveluiden työntekijät, jotka ovat vinkanneet yrityksiä ja kannustaneet niitä lähtemään mukaan eri hankkeisiin. Näistä me microentreläiset olemme ammentaneet kokemusta,  tietoa ja caseja opetusten sisältöihin mm. videoiden ja podcastien muodossa.

Keväällä 2020 toteutettiin kaksi täydennyskoulutuskurssia ja nyt syyskuussa starttasi kauppakorkeakoulun opintojen alle sijoittuva 30 opintopisteen kokonaisuus; ensimmäisenä kurssina on ”Mikroyrittäjyyden perusteet.” Koulutuksen tavoitteena on parantaa mikro- ja yksinyrittäjien henkilökohtaista osaamista ja jaksamista.  Koulutuksessa hyödynnetään uusinta tutkimustietoa ja mukana on tosielämän yritystarinoita.

 

Markkinoilla on tarvetta mikroyrittäjyyden  koulutukseen

Kasvututkimusten mukaan mikroyrityksissä osataan tuotteiden ja palveluiden suunnittelu, mutta esimerkiksi tuotteistaminen, kaupallistaminen, myyntiosaaminen, digitaalisten kanavien ja verkostojen hyödyntäminen, yleinen liiketoiminta- ja johtamisosaaminen sekä itsensä johtaminen tarvitsevat lisää koulutusta ja kehittämistä. Yrittäjien palautteiden perusteella lukuisat eri oppilaitosten tarjoamat koulutuskokonaisuudet eivät täysin vastaa mikroyrittäjien arkea, koska ne on suunniteltu isompien yritysten tarpeisiin. Ja mikroyrityshän ei ole iso yritys pienoiskoossa. Joten tarve on ilmeinen.

Opiskelu on joustavaa eikä ole sidottu aikaan ja paikkaan; kaikki opinnot suoritetaan verkossa. Oppimisalustana toimii Moodle, jossa ovat kaikki videoluennot, tekstimateriaalit, linkit kirjallisuuteen, podcastit, tehtävät ja tehtävien palautuslaatikot sekä verkostoitumisessa tärkeät yhteiset keskustelualustat. Yökyöpeli voi siis ahertaa yöllä, aamuvirkku aamulla jne. Osallistuminen on avointa kaikille eikä edellytä aiempia opintoja. Jo saadun kokemuksen perusteella opiskelijoiden taustat ovat hyvin erilaisia ja se jos mikä on rikkaus mm. vertaisoppimisen ja kokemusten jakamisen näkökulmasta.

Koulutus on tarkoitettu mikroyrittäjien lisäksi yksinyrittäjille sekä yrittämistä suunnitteleville ja siitä kiinnostuneille. Koulutus soveltuu myös erinomaisesti yrityspalvelutehtävissä työskenteleville, elinkeinoelämän päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille. Koulutus tuottaa ajantasaista käytännön tietoa ja ymmärrystä mikroyritysten erityispiirteistä, niiden  toimintaedellytyksistä sekä  merkityksestä osana yhteiskuntaa, yleistä hyvinvointia ja taloudellista toimeliaisuutta.

 

Tervetuloa opiskelemaan!

Hyvä lukija, oletpa yrittäjä, yrityspalveluissa työskentelevä tai yrittäjyydestä kiinnostunut – olet tervetullut tekemään historiaa ja opiskelemaan Suomen ensimmäisessä mikroyrittäjyyteen keskittyvässä koulutuksessa. Aina on tilaa kaikille opinhaluisille. Alla on linkki, jonka kautta pääset ilmoittautumaan syksyn kursseille! Verkossa tavataan!

https://www.oulu.fi/avoinyliopisto/node/201912?fbclid=IwAR2PH_OF8TFAdx0LmAgrOyGW3DGBO64iub3xP3wu9sMblMtZCF4DdcjD3M0

 

Riitta Forsten-Astikainen

Projektitutkija, verkostokoordinaattori, opettaja

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE

riitta.forsten-astikainen@oulu.fi

p. 046 9220913

Comments are closed.